Tunnen niin sanotut perinteiset puulämmitteiset kiukaat entuudestaan ja olen havainnut ne lähes yhdenvertaisiksi.

Jo ennen saunomisen MM-tapahtumaa Heinolassa olin Reijo Vierimaalta tiedustellut, voisinko testata Sydän-kiuasta perheeni kanssa? Vastaus oli myönteinen, kunhan sopiva aika löytyy.

Toivuttuani soitin Reijolle ja sopiva tilaisuus perhetestille löytyi. Olimme kutsuneet paikalle Ilta-Sanomat eräänlaiseksi todistajaksi tapahtumalle. Lehdistöllä lienee omat tapansa, koska varsinainen aihe, Sydän-kiukaan testaus jäi sivuseikaksi.

Lehden jutussa mainitaan, että ”lahtelaisen keksijän Reijo Vierimaan kehittämän kiukaan löyly oli tavallista tasaisempaa ja lempeämpää, joten se sopii palaneelle iholle.”

Sauna Timo testasi Sydän-saunan

Tässä oma ja perheeni näkemys Sydän-kiukaasta:

Lähes kaiken kokeneen saunakonkarin yllätti Sydän-kiuas saunan tasalämpöisyys ja hapen runsaus. Aloitimme saunomisen minulle lähes ihanteellisessa eli n. 80 asteen lämmössä. Tasalämpöisen Sydän-kiuas saunan ilma oli erikoisen raikasta. Lempeässä lämmössä korostui happirikkaan löylyn pehmeys. Useiden löylyjen ja vilvoittelujen jälkeenkin perhe olisi halunnut jatkaa rauhallista saunomista lähes vaikka kuinka kauan. Sydän-kiuas sauna vei miestä ja perhettä mennen tullen.

No, entisen kilpasaunojan mielenkiintohan heräsi tietysti. Ja pienellä riskilläkin halusin testata Sydän-kiuas saunaa vähän korkeammassa lämpötilassa. Niinpä minä, pojat ja muutkin saunavieraat vaikuttivat innokkailta kurittamaan kiuasta tiukempien löylyjen toivossa.

Vilvoittelutuokion n. 10 min. aikana, Reijo nosti Sydän-kiuas saunan lämpötilan kohtuulliseen, runsaaseen 95-asteeseen. Saunan runsashappinen ilma oli edelleen tasaisen lämpöista. Sydän-kiuas ei polttanut happea tulikuumalla säteilylämmöllä, koska kiukaan metallipinnat eivät kuumentuneet polttaviksi. Ilta-Sanomien toimittajan kanssa vertailimme Sydän-kiukaan antia myönteisesti jopa savusaunan löylyihin. Heittelin varovasti kiville vettä, jonka kiuas palautti miellyttävän pehmeillä ja sopivan kosteilla löylyillä. Tällä kertaa loin löylyä, en lyönyt! Toimittaja sai kyllikseen nautinnosta, mutta Reijon kanssa viihdyimme keskivertolöylyissä hieman kauemmin, mutta kohtuudella ja terveyttä vaalien.

Edellä esitettyjen kokemusten pohjalta Sydän-kiuas on koko perheen kiuasvalinta pihasaunaamme, koska se soveltuu rauhalliseen, mutta myös tarpeen tullen tiukkaan löylyttelyyn. Testilöylyjen pehmeys tasalämpöisessä Sydän-kiuas saunassa vei koko perhettä mennen tullen.

Emme myöskään halua rasittaa lähiympäristöä ja naapureita turhilla päästöillä, sillä pihasaunamme sijaitsee taajamassa ja klapit on ostossa. Sitä kautta meille, Sydän-kiukaan pieni puun kulutus ja pienemmät ympäristöpäästöt nousevat omaan arvoonsa.

Timo Kaukonen
Lue myös Ilta-Sanomien artikkeli aiheesta:
» IS saunoi Timo Kaukosen kanssa (7.9.2011)